PREVENIREA RAULUI DE MARE

 

Ne place sa navigam pe mare, e absolut fantastic! Insa, răul de mare este dusmanul nostru. Ne cuprinde pe neașteptate și ne arunca intr-o stare in care nu suntem in masura sa facem nimic. De aceea, de fiecare dată când iesim în larg, trebuie sa reducem la minimum șansele de a ne fi rau. Mai jos sunt cateva sfaturi:

 

1. Gasiti ceva de facut

Fiti mereu ocupat și concentrat pe ceea ce faceti. Acestea sunt cele mai bune metode pentru a evita răul de mare. Încearcati să stai pe punte în aer proaspăt și evitati sa fiti preocupati de miscarea yachtului.

 

2. Priviti orizontul

Când sunteti pe punte priviti mai mult inainte decât in lateral. Creierul trebuie să se adapteze la noul mediu instabil, astfel, privind inainte, orizontul va a acționa ca un punct de referință.

 

3. Coborati sub punte numai dacă este absolut necesar

La cel mai mic disconfort provocat de miscare, este bine sa evitati coborarea sub punte. Acela este un spatiu care amplifica vibratiile si sunetele provocate de deplasarea yachtului. Stati afara unde puteti simți vântul, puteti privi orizontul si astfel scadeti sansele de a accentua starea de disconfort.

 

4. Hidratati-va

Chiar și o deshidratare parțială scade rezistența organismului la factorii de stres cauzati de plimbarea cu yachtul. Asigurati-va ca ati luat suficienta apă pe yacht și beti de cat de multe ori puteti.

 

5. Mănâncati sănătos

Nu mâncati alimente grase sau acide cu cateva ore înainte de aventura dumneavoastra pe mare. In timpul navigatiei trebuie evitat acidul in exces in stomac si alimentele greu digerabile.  Alimente grele, grase, cum ar fi șuncă și ouă, cârnați, branzeturi grase combinate sau nu cu sucuri acide, ca sucul de portocale, va pot afecta si astfel vor ajunge masa de prânz pentru pesti. Alegeti  fructe mai putin acide (banane, pere, struguri, pepeni, etc), produse de panificatie (paine, briose, cornuri, chifle). cele mai indicate sunt cerealele si semintele de diferite feluri.  Lapte, apa, suc de mere, suc de afine sunt alternative la sucul de portocale, lamaie sau grepfruit.

 

6. Consumati alimente uscate înainte de navigatie

Nu sariti peste masa dinainte de plecare. Un stomac gol poate face aproape la fel de rău ca unul alimentat gresit. Acidul existent in stomac trebuie diminuat. Pâinea prăjită ajuta in absorbtia excesului de acid si previne senzația de rău. Dati stomacului timp pentru a începe digestia, inainte de a pleca pe mare. Treziti-va un pic mai devreme, dacă trebuie, mănâncati si relaxati-va o oră sau mai mult înainte de a ieși pe apă.

 

7. Evitați alcoolul

Nu beti băuturi alcoolice timp de mai multe ore. Alcoolul tinde să deshidrateze corpul si in acelasi timp te vei simti obosit, două aspecte  de evitat in plimbarile cu yachtul. Daca totusi vreti sa va relaxati pe punte cu o bautura alcoolica, nu uitati sa consumati in paralel apa. Unii zic ca dupa o bere sa bei un pahar mare cu apa. Aceasta va reduce deshidratarea si sansele ca mahmureala sa strice a doua zi de navigatie.

 

8. Ghimbirul este un remediu natural

Previne senzația de greață și nu are efecte secundare. Puteți să-l gasiti sub forma de pastile, tablete sau pulbere, in forma naturala sau murat sub forma de felii. Unii medici recomanda consumul cu 12-24 de ore inainte de iesirea pe mare, in ideea de a preveni nu a vindeca. Se recomandă undeva între 1 gram până la 4 grame pe zi de ghimbir pudră.

 

9. Medicamente pentru prevenirea raului de mare

Trebuie să fiti foarte atenti cu medicamentele anti-rău de mare (la fel ca orice alt medicament). Cele mai multe ar trebui să fie luate în prealabil și nu pe stomacul gol. Asigurați-vă că ati citit prospectul si/ sau ca respectati indicatiile medicului. Unele sunt sedative si minimizeaza efectul miscarii, in timp ce altele reduc greata si varsaturile. Dramamina a fost folosita de ani de zile. Meclizine și Bonine sunt, de asemenea, eficiente. Le puteți găsi în cele mai multe farmacii. Scopolamina a fost folosita pentru o vreme în patch-uri Transderm, dar a fost retrasa de pe piata din cauza unor probleme de control al calității, dar acum este iar disponibila.

 

10. Sigur nu aveti rau de mare

Cel mai eficient mod de a preveni raul de mare este sa fiti siguri ca dumneavoastra nu  veti fi afectati.  Nu va concentrati pe fiecare senzatie simtita in stomac  si nu va ganditi ca urmaza sa va fie rau. Bucurati-va de fiecare moment petrecut pe mare

© 2019 by Vacante pe Mare